De begeleiding is afhankelijk van het ziekteproces en de behoefte van de individuele gezinsleden. Het is belangrijk om iedereen in het gezin mee te nemen in het proces. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want natuurlijk is dit als ouder(s) lastig. Hoe praat je erover met je kinderen? Tijdens de intake bespreken we de hulpvraag en manier van begeleiding.
Individuele begeleiding
Individuele begeleiding bij overlijden
Hoe vertel je aan je kinderen dat een gezinslid komt te overlijden? Dat is ontzettend moeilijk. Voor kinderen is het belangrijk om zo concreet en duidelijk mogelijk te zijn in je verhaal. Op mijn advies vertellen ouders samen aan hun kinderen wat er gaat gebeuren. Soms zie ik dat kinderen het niet goed begrijpen. Ze weten wel dat hun vader of moeder komt te overlijden, maar niet wanneer. Tijd is voor kinderen een moeilijk begrip. Ze denken dat het elk moment kan gebeuren en durven bijv. niet meer naar school. Bij jongeren zie ik juist dat ze stagneren in hun sociale ontwikkeling. In de puberteit gaan ze zichzelf afzetten tegen hun ouders, maar hoe moet dat als een van de twee komt te overlijden? Sommige jongeren ontvluchten de situatie terwijl anderen juist alleen maar thuis willen zijn. Ik begeleid kinderen en jongeren tijdens een aantal individuele sessies in de thuissituatie of juist in de praktijk, om zo het gezinssysteem zo min mogelijk te belasten.
Bas: “Doordat Tineke drie maanden voor het overlijden van mijn vrouw al was gestart met haar begeleiding, was ons zoontje Mac (5) goed voorbereid en wist hij dat zijn moeder zou overlijden. Toen mijn vrouw thuis lag opgebaard heeft Tineke waardevolle tips gegeven. Bijvoorbeeld: Mac niet te veel zelf laten beslissen en op zijn hoogte kijken hoe zijn moeder er uitzag. Mac werd op diverse manieren begeleid bij alle emoties en vragen. Hij vond het fijn om dingen uit zijn eigen ervaring te herkennen in kinderboeken. Vervolgens uitte hij zijn eigen gevoel door te kleuren en een gevoelsthermometer te maken. Met die thermometer kan hij aangeven of hij boos, verdrietig, vrolijk, bang of verward is. Als zijn emmertje overloopt kan hij aangeven hoe hij zich voelt. Een waardevolle les voor het leven.”
Individuele begeleiding bij chronische- of psychische ziekte
Wanneer een gezinslid langdurig ernstig ziek is dan beïnvloedt dit het dagelijkse leven. In mijn praktijk, of in de thuissituatie, begeleid ik kinderen en jongeren die hiermee te maken hebben. Met name jongeren zie ik worstelen met langdurige ziekte binnen het gezin. Ze zijn bang anders te zijn dan leeftijdsgenoten en dat maakt ze onzeker. Liever stoer aan de buitenkant dan hun gevoelens te laten zien. Concentratieproblemen of zich juist vastbijten in hun studie hoor ik regelmatig voorbijkomen als reactie op spanningen thuis. Ik begeleid kinderen en jongeren door samen te kijken naar het ziekteproces en wat het met ze doet. Tijdens een aantal sessies leer ik ze beter met de situatie om te gaan.