Gezinsbegeleiding

De begeleiding is afhankelijk van het ziekteproces en de behoefte van jullie gezin. Tijdens de intake bespreken we welke manier van begeleiding het beste past. Soms is er sprake van uitsluitend gezinsbegeleiding, maar in de praktijk ontstaat er vaak een combinatie met individuele begeleiding.

Gezinsbegeleiding bij overlijden

Het verliezen van je vader, moeder, zoon, dochter, broer of zus is ontzettend verdrietig. Hoe kun je jezelf hierop voorbereiden? Wat kun je als gezin doen? In zo’n situatie is het soms moeilijk om met elkaar te praten. Om normaal te doen en tegelijkertijd aandacht te hebben voor het ziekteproces en de naderde dood. Ik weet als geen ander hoe het is om in zo’n situatie te leven. Ik verloor mijn moeder toen ik 10 jaar was aan kanker. Uit eigen ervaring, en vanuit mijn professie, help ik gezinnen in vergelijkbare situaties. Tijdens de sessies staan de normen en waarden van jullie gezin voorop. Ik ben rustig, luister goed en voel situaties aan zonder dat daar altijd evenveel woorden voor nodig zijn. Sommige gezinnen blijf ik ook na het overlijden van het gezinslid begeleiden.

Niels, vader van Lotte en Fleur: “We hebben Tineke al in het voortraject laten komen omdat we de meiden wilden voorbereiden op de dood van hun moeder. Destijds hadden we het ze net verteld. Maar hoe begrijpen kinderen van 5 en 7 wat de dood van hun moeder gaat betekenen? We waren zelf natuurlijk erg druk met de laatste fase en dan is het moeilijk om ook de meiden hierin te begeleiden. We zochten ervaring en kennis. Die vonden we bij Tineke. Daarnaast is de overgang voor de kids ook beter geweest. Tineke was al bekend bij de kinderen toen hun mama kwam te overlijden.”

Gezinsbegeleiding bij chronische- of psychische ziekte

Een chronische ziekte, of ernstige psychisch probleem, is van grote invloed op iemands leven. Wanneer een gezinslid langdurig ernstig ziek is dan beïnvloedt dit het dagelijkse leven. In mijn praktijk, of in de thuissituatie, begeleid ik gezinnen die hiermee te maken hebben. Tijdens de sessies kijken we samen naar het ziekteproces en wat dit betekent voor ieders plek binnen het gezin. Het aantal sessies is sterk afhankelijk van de behoefte van jullie gezin. Sommige gezinnen begeleid ik heel kort, terwijl ik bij anderen een aantal keer per jaar even meekijk.