Het doet er toe wat jij doet

Rouw kenmerkt zich door klachten op mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel niveau. Het tast ons hele systeem aan. Hoofd, hart, lichaam en ziel vragen om geheeld te worden. Verduren van de pijn en het leren herkennen van signalen zijn basisvaardigheden die je leert te gebruiken tijdens deze training. Naast het individuele rouwproces is er aandacht voor de context waarin je functioneert en hoe die verandert door rouw en verlies. Dit kan in verschillende situaties het geval zijn; zoals gezin, werk, school, vrienden etc. Ook leren je te kijken naar de plekverwarring die vaak ontstaat en naar jouw manier van ”overleven”. Hier zit je kracht, maar soms ook je valkuil!

Ochtendprogramma

In het eerste dagdeel van de cursus ga je bij jezelf na op welke manier je hebt geleerd om te gaan met verlies en grote veranderingen in je leven. Dit doen we aan de hand van het theoretische model van de levenscirkel (ook wel verliescirkel genoemd). Het is interessant deze basis te leren begrijpen, want daarmee weet je hoe je zelf met rouw en verdriet in je leven omgaan. Dit te gaan herkennen en erkennen is de sleutel naar het verkennen van de toekomst. Hierin kun je als mens en als professional invoegen en verschil maken.

Middagprogramma

In het tweede dagdeel leer je meer over het verruimen van perspectief.
Hierbij kijken we naar de natuurlijke ordeningsprincipes van het leven. Hoe patronen ongevraagd doorbroken kunnen worden en wat nodig is voor herstel. Als theorie zal hier het gedachtegoed vanuit het contextueel werken van Boszormeniyi-Nagy gebruikt worden. Je leert te begrijpen wat ingrijpende gebeurtenissen, zoals een overlijden, systemisch te weeg kunnen brengen. Die kennis heb je nodig om een beweging te maken in het proces. Hiervoor werken we tijdens de cursus met het gezin als systeem.

Elk theoretisch kader wordt ondersteund door praktische tools, waarmee je daadwerkelijk aan de slag gaat. Ervaren is leren en daarvoor heb je alle vier de componenten nodig: je hoofd, hart, lijf en spiritualiteit.

Voor wie is deze cursus

Voor professionals, zoals leerkrachten, zorg coördinatoren, maatschappelijk werkers en eenieder die openstaat voor rouwenden. Het beschikken over een gezonde leergierigheid, lef hebben om te experimenteren en werken vanuit je hart, zijn een pre.

Na het volgen van deze cursus

  • Je hebt meer kennis van de rouw theorieën van de levenscirkel (verliescirkel).
  • Je hebt je verdiept in het duale proces en systemisch werken binnen gezinnen.
  • Je hebt de basisvaardigheden ontwikkeld om je te verdiepen in het rouwgesprek.
  • Je hebt geoefend met praktische tools die je kunt inzetten als ingrijpende gebeurtenissen in het leven plaatsvinden

Tanja (2020): “Fijne training met waardevolle informatie en oefeningen om mee te nemen.”

Marloes (2020): “Prettige, praktische training waarin je veel zelf mag ervaren maar waarin je ook zeker de nodige informatie krijgt. Super goed werk om verlies nog beter bespreekbaar te maken.”

Deelnemer (2019): “Deze training stelt mij in staat om mijn leerlingen nog beter te begeleiden. Ook het verlies in vertrouwen kan ik anders benaderen. Bedankt voor de nieuwe inzichten.”

Praktische informatie

  • Eendaagse in-company training. De invulling wordt aangepast aan de wensen en behoeften van uw organisatie. Prijs op aanvraag.
  • Scholingscategorie: SKB-F/ Totaal SBU: 22/ 0,8 EC’
  • Interesse? Neem contact op via info@praktijkverliesbegeleiding.nl 

Meer info!